
Τα συναισθήματα είναι πλούσια σε πληροφορίες που οδηγούν στην εξέλιξή μας
28 December 2019
Πώς να διαχειριστώ τα «δύσκολα» συναισθήματα του παιδιού μου
3 June 2020
Αυτοσαμποτάρισμα
Όλοι μας, ανεξαιρέτως, κατά καιρούς ακούμε κάποιες εσωτερικές «φωνούλες» οι οποίες μας αποθαρρύνουν ή μας οδηγούν στην απαισιοδοξία. Π.χ «δεν θα τα καταφέρεις να ξεπεράσεις αυτήν την δυσκολία» ή «μπορεί τώρα να είσαι καλά αλλά λίγο αργότερα δεν θα είσαι διότι αυτό γίνεται σε εσένα πάντα» ή «μην προσπαθείς είναι μάταιο. Δεν θα έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια σου» ή «τίποτα δεν θα πάει καλά» κλπ. Είναι το λεγόμενο «αυτοσαμποτάρισμα». Αυτοσαμποτάρισμα ονομάζεται η υπονόμευση του εαυτού μας από τον ίδιο μας τον εαυτό όσον αφορά την εξέλιξη, την υγεία και την επιτυχία του. Ο εαυτός μου δηλαδή μιλά στον ίδιο μου τον εαυτό υπονομεύοντας τον.
Οι περισσότεροι πέφτουμε στην παγίδα του αυτοσαμποταρίσματός μας διότι μπερδεύουμε αυτές τις φωνούλες με την διαίσθησή μας. Νομίζουμε δηλαδή ότι μας μιλά εκείνη την στιγμή η διαίσθησή μας. Δεν συμβαίνει αυτό όμως. Η πραγματικότητα είναι ότι εκείνη την στιγμή μας μιλά το ψυχικό μας τραύμα. Δηλαδή το άρρωστο και πονεμένο κομμάτι του εαυτού μας και όχι η διαίσθησή μας. Όλοι μας κουβαλάμε τα προσωπικά μας ψυχικά τραύματα.
Οι διαφορές μεταξύ του ψυχικού τραύματος και της διαίσθησης
Είναι χρήσιμο λοιπόν να εντοπίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τις διαφορές μεταξύ του τραύματος και της διαίσθησης. Κατ’ αρχάς η διαίσθηση παρέχει νηφαλιότητα ενώ το τραύμα σύγχυση. (Κατά τον D.Chopra, 2020) το ψυχικό τραύμα προκαλεί στο νευρικό μας σύστημα υπερλειτουργία με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πανικό, αγωνία και άγχος. Μετά από μακρά περίοδο ύπαρξής του οδηγεί σε κατάθλιψη και χρόνιο αίσθημα κόπωσης. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το ψυχικό τραύμα είναι τα εξής: εσωτερικό χάος, εσωτερική σύγχυση, και φόβο. Επιπλέον, αισθανόμαστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να δράσουμε άμεσα για να περιορίσουμε όλα αυτά τα αισθήματα και τις σκέψεις.
Η διαίσθηση από την άλλη πλευρά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχή μας και αποσκοπεί στο να μας οδηγήσει στην επιτυχία και στο να αισθανόμαστε «σύνδεση». Όταν μας μιλά η διαίσθησή μας τότε αισθανόμαστε το αίσθημα της αγάπης και όχι του φόβου. (D.Chopra, 2020)
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν το πόσο σημαντικό είναι να φροντίσουμε να θεραπεύσουμε τα ψυχικά μας τραύματα. Όλα τα παραπάνω αλλά και η αυτογνωσία θα μας καταστήσουν ικανούς να μην πέφτουμε στην παγίδα του αυτοσαμποταρίσματός μας και να μην γινόμαστε έρμαιο του. Επίσης, θα μας φέρει σε καλύτερη επαφή με την διαίσθηση μας και θα μπορούμε να την διακρίνουμε πιο εύκολα αλλά και θα οδηγηθούμε στην εξέλιξη, την επιτυχία και την υγεία. Ο τρόπος θεραπείας του ψυχικού τραύματος είναι η ψυχοθεραπεία.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος ΑΠΘ