Διόρθωση δυσγραφίας

Η μέθοδος Davis δεν απευθύνεται στην δυσγραφία που προκαλείται από κάποια φυσικά αιτια (π.χ. νευρολογική διαταραχή) ή αναπτυξιακά τύπου αίτια (π.χ. κάποιο αναπτυξιακό σύνδρομο).

Η δυσγραφία διορθώνεται με την μέθοδο Davis όταν συνδέεται με την δυσλεξία.

Το πρόγραμμα διόρθωσης δυσγραφίας περιλαμβάνει τα εξής:

 

ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ DAVIS®

Μέσω αυτής της τεχνικής το άτομο μπορεί να αντιλαμβάνεται σωστά τα ερεθίσματα, επομένως και να αναγνωρίζει σωστά τα σύμβολα και τα γράμματα.Κατά αυτόν τον τρόπο αποκτά την δυνατότητα να τα αναπαράγει χωρίς λάθη. Η συγκεκριμένη τεχνική επίσης βοηθά το άτομο να αποκτήσει τις κινητικές δεξιότητες που χρειάζονται για να μπορεί να γράφει.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ DAVIS®

Με την χρήση των εργαλείων αποκτά ο μαθητής την δυνατότητα να ελέγχει την ένταση, το στρες αλλά και τα επίπεδα ενέργειας του και κατά συνέπεια η διαδικασία της γραφής γίνεται ευκολότερη.

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ DAVIS®

Το άτομο συνδέει τις λέξεις με τις νοητικές του εικόνες κι έτσι αυτές αποκτούν νόημα για αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά άνεση στο να εκφράζει αυτά που σκέφτεται με τον γραπτό λόγο.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

  1. διόρθωση δυγραφίας που οφείλεται σε καθόλου η λανθασμένες οδηγίες γραφής
  2. διόρθωση δυσγραφίας που οφείλεται στον αποπροσανατολισμό
  3. διόρθωση δυσγραφίας που οφείλεται σε πολλαπλές νοητές εικόνες (επαναλαμβανόμενες οδηγίες που έχουν δοθεί για το πώς πρέπει να γράφει οι οποίες έχουν συσσωρευθεί με αποτέλεσμα να μπερδεύουν τον μαθητή)
  4. διόρθωση δυσγραφίας που οφείλεται σε ανεπαρκή φυσικό προσανατολισμό (δυσπραξία)

Zωή Δελιακίδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ

με εξειδίκευση στην δυσγραφία