
Πώς να διαχειριστώ τα «δύσκολα» συναισθήματα του παιδιού μου
3 June 2020
Το τραύμα στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και πώς εκδηλώνεται μέσα στην σχολική τάξη
12 September 2020
Το αυτοσαμποτάρισμα είναι κάτι που όλοι μας καθημερινά κάνουμε και ο σκοπός του στην πραγματικότητα είναι να μας προστατεύσει όμως είναι λάθος ο τρόπος και πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο.Προέρχεται από τα τραύματά μας και αυτό που θέλει να κάνει είναι να μην ξανατραυματιστούμε. Υπερπροστατεύοντας μας όμως δεν μας αφήνει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζεται στην ζωή μας και να πάρουμε ρίσκα τα οποία θα μας οδηγήσουν στην εξέλιξη και την ωριμότητα μας.
5 τρόποι αυτοσαμποταρίσματος
1) Αυτοκριτικάρεσαι συνεχώς. Ο εσωτερικός σου κριτής σε οδηγεί να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι ικανός και καταλήγεις να χάνεις την αυτοεκτίμηση σου και έπειτα αισθάνεσαι ότι δεν αξίζεις να δεχτείς καλά πράγματα στην ζωή σου.
2) Αναβάλλεις. Η αναβλητικότητα δεν έχει να κάνει με την τεμπελιά. Έχει βαθύτερα αίτια. Μπορεί για παράδειγμα να σημαίνει ότι κάτι αποφεύγεις. Μπορεί να αποφεύγεις τις αλλαγές ή να προστατεύεις τον εαυτό σου από το να κάνει λάθη.
3) Δεν μπορείς να συγχωρέσεις στον εαυτό σου τα παρελθοντικά του λάθη. Το αυτομαστίγωμα και η αυτοτιμωρία δεν σε αφήνουν να οδηγηθείς μπροστά.
4) Υπερβολή. Μπορεί να είναι οτιδήποτε υπερβολικό κάνεις έτσι ώστε να αποφύγεις δυσάρεστα συναισθήματα. Μπορεί να είναι υπερβολικό φαγητό, καταχρήσεις, κόλλημα με την τηλεόραση, ή με το να βλέπεις σειρές κ.λπ.
5) Κατηγορείς τους άλλους: Το να κατηγορείς τους άλλους κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά σε οδηγεί στο να μην παίρνεις την ευθύνη του εαυτού σου. Μόνο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες σου μπορείς να αλλάξεις τις καταστάσεις.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.