
Αυτοσαμποτάρισμα
29 July 2020
Διαχείριση της δυσλεξίας και της δεπυ στον εργασιακό χώρο
14 October 2020
Τα παιδιά με δυσλεξία, με διάσπαση προσοχής/ υπερκινητικότητα και γενικότερα με μαθησιακές δυσκολίες είναι τραυματισμένα ψυχικά. Το γεγονός ότι δυσκολεύονται να μάθουν να γράφουν, να διαβάζουν, το ότι κάνουν πολλά λάθη, το ότι έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, το ότι διαφέρουν από τους περισσότερους συνομηλίκους τους και υστερούν μέσα στην τάξη όλα αυτά τα κάνουν να αισθάνονται μειονεκτικά και αφήνουν σημάδια στην ψυχή τους. Πολλά από αυτά μπορεί να δέχονται bulling από άλλα παιδιά ή αρνητικά σχόλια από τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εν αγνοία τους πιστεύουν ότι έτσι θα τα βοηθήσουν. Όλα αυτά επίσης τα τραυματίζουν δυστυχώς ανεπανόρθωτα κάποιες φορές. Οι κίνδυνοι λοιπόν είναι πολλοί, γι΄αυτό χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να είναι ενημερωμένοι στα θέματα των μαθησιακών δυσκολιών έτσι ώστε να αποφύγουν αυτά τα μοιραία λάθη και να είναι ικανοί να προστατεύσουν τα παιδιά με μαθησιακά θέματα.
Παρακάτω παραθέτω κάποιους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται το ψυχικό τραύμα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες μέσα στην σχολική τάξη. Αν εντοπίσεις στο παιδί κάτι από τα παρακάτω καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν κατάλληλο ειδικό για να λάβει την φροντίδα που χρειάζεται.
Το τραύμα μπορεί να εμφανίζεται:
– Ως έλλειμμα στις εκτελεστικές λειτουργίες. Το τραύμα μπορεί να αναστείλει την ικανότητα του παιδιού να αναπτύξει κάποιες συγκεκριμένες δεξιότητες και συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες που χρειάζονται έτσι ώστε να έχει την ικανότητα να σχεδιασμού, οργάνωσης και να επιλύει προβλήματα.
– Ως επιθετικότητα. Το τραύμα μπορεί να οδηγήσει το παιδί να βρίσκεται σε μία κατάσταση υπερεπαγρύπνησης και να εκδηλώνει ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα.
– Ως άγχος. Το τραύμα μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο να μην μπορεί να διαχειριστεί τις απρόσμενες αλλαγές ή πληροφορίες. Μπορεί να είναι αποσυρμένα ή ντροπαλά ή υπερευαίσθητα.
– Ως ελλείμματα στον λόγο. Το τραύμα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο παιδί στο να συνδέει τις λέξεις με τις εμπειρίες, το οποίο οδηγεί σε καθυστέρηση στην ανάπτυξη του προφορικού και γραπτού λόγου.
– Ως διάσπαση. Το τραύμα καθιστά δύσκολο για το παιδί το να καθορίσει ποιές πληροφορίες είναι σημαντικές και ποιές όχι. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα εστιάζει περισσότερο στο να καταλάβει ποιά είναι η διάθεση του δασκάλου ή του καθηγητή ή το κατά πόσο ασφαλές είναι μέσα στην τάξη παρά στο να προσέχει και να παρακολουθεί την παράδοση του μαθήματος.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.