
Τί σημαίνουν οι εκρήξεις θυμού του παιδιού μου
12 August 2019
Κορίτσια με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα
25 November 2019
Τί είναι το άγχος
Το άγχος είναι ένας τρόπος αντίδρασης στην απειλή. Είναι μια αντίδραση, είτε πάλης είτε φυγής, απέναντι στο απειλητικό ερέθισμα ή κατάσταση. Όταν το άτομο αισθάνεται αγχωμένο, ανεβαίνει η αρτηριακή του πίεση, η αδρεναλίνη του και οι κόρες των ματιών διαστέλλονται έτσι ώστε να βελτιωθεί η περιφερειακή του όραση. Όλα τα παιδιά κάποιες στιγμές βιώνουν άγχος. Άλλες φορές σε έντονο βαθμό κι άλλες όχι και τόσο. Θα αναφέρω παρακάτω 7 περιπτώσεις κατά τις οποίες το παιδί εκδηλώνει το άγχος του.
Τρόποι εκδήλωσης του άγχους
1) Θυμός. Η αίσθηση του κινδύνου, το έντονο στρες που βιώνει το παιδί πυροδοτούν την αντίδραση πάλης- φυγής και όλη αυτή η κατάσταση του προκαλεί ένα αίσθημα θυμού το οποίο δεν είναι ικανό εκείνη την στιγμή να το επικοινωνήσει με τους άλλους. Αν λοιπόν δείτε κάποια στιγμή το παιδί σας να είναι θυμωμένο αλλά να μην μπορεί να εντοπίσει και να σας πει τον λόγο, τότε χρήσιμο είναι να διερευνήσετε αν είναι αγχωμένο για κάποιον λόγο ή λόγους.
2) Διαταραχές στον ύπνο. Η δυσκολία του παιδιού να αποκοιμηθεί, το να παραμένει άυπνο ή να βλέπει άσχημα όνειρα με αποτέλεσμα να μην ξυπνά ξεκούραστο και ήρεμο, όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά σημάδια άγχους.
3) Ανυπακοή. Καθώς το παιδί όταν είναι αγχωμένο πολλές φορές δεν έχει την ικανότητα να επικοινωνήσει στους άλλους τί πραγματικά του συμβαίνει, μπορεί κάποιος εύκολα να πέσει στην παγίδα και να ερμηνεύσει την ανυπακοή του ως απειθαρχία. Στην πραγματικότητα όμως η ανυπακοή αυτή που δείχνει είναι ο τρόπος του να ελέγξει την κατάσταση που του προκαλεί άγχος, μέσα στην οποία νιώθει ότι είναι μόνο και αβοήθητο.
4) Έλλειψη εστίασης. Τα παιδιά που έχουν άγχος είναι συνήθως τόσο πολύ απορροφημένα από τις σκέψεις τους που δεν δίνουν σημασία στο τί συμβαίνει τριγύρω τους.
5) Αποφυγή. Συμβαίνει τα παιδιά να προσπαθούν να αποφύγουν κάποιο συγκεκριμένο άτομο, μέρος ή δραστηριότητα (διότι τους είναι αγχογόνο), τελικά όμως καταλήγουν στο να βιώνουν όλα αυτά που αποφεύγουν σε μεγαλύτερο βαθμό.
6) Αρνητικότητα. Οι άνθρωποι με άγχος τείνουν να κάνουν και να βιώνουν αρνητικές σκέψεις με πολύ μεγαλύτερη ένταση από αυτούς που διατηρούν μια θετική στάση ζωής.
7) Υπερβολικός προγραμματισμός. Ο προγραμματισμός σε υπερβολικό βαθμό και η ανυπακοή έχουν κοινή βασική αιτία. Εκεί λοιπόν που το παιδί εμφανίζει ανυπακοή, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθεί στο να κάνει εντατικό σχεδιασμό για καταστάσεις που χρειάζονται από λίγο έως καθόλου προγραμματισμό, προσπαθώντας έτσι να ελέγξει το άγχος του.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.