
Τί είναι το ψυχολογικό τραύμα
30 May 2019
θυμός και αυτοκυριαρχία
14 July 2019
Ακούγοντας την λέξη «αποπροσανατολισμός» ο νους μας πάει άμεσα στον Βορρά, Νότο, Ανατολή, Δύση και στην δυσκολία μας να τοποθετηθούμε και να καθοδηγηθούμε στον χώρο. Αυτό όμως είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα του αποπροσανατολισμού και όχι ο κατουσίαν ορισμός του. Επίσης πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι ο «αποπροσανατολισμός» είναι αυτός που προκαλεί τα συμπτώματα της δυσλεξίας;
Καταρχάς ας δούμε τί είναι ακριβώς ο «αποπροσανατολισμός». Είναι κάτι κοινό. Δηλαδή συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους και είναι μια φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Εκδηλώνεται όταν μας κατακλύζουν κάποια εξωτερικά ερεθίσματα ή εσωτερικά όπως οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Επίσης συμβαίνει όταν το μυαλό μας δέχεται αντικρουόμενες πληροφορίες από τις αισθήσεις μας και προσπαθεί να τις συσχετίσει.
Κατά την διάρκεια ενός αποπροσανατολισμού ο εγκέφαλος βλέπει να κινούνται πράγματα που στην πραγματικότητα είναι ακίνητα ή μπορεί το άτομο να νιώθει ότι το σώμα του κινείται ενώ είναι ακίνητο. Μπορεί στο κείμενο που έχουν μπροστά τους να γράφει την λέξη «πρώτα» και αυτοί να βλέπουν ότι γράφει την λέξη «πόρτα».Μπορεί επίσης να νιώθει τον χρόνο να επιβραδύνεται ή να επιταχύνεται. Με λίγα λόγια ο εγκέφαλος εκείνη τη στιγμή μεταβάλλει τις πραγματικές αισθήσεις και το άτομο εκλαμβάνει την τροποποιημένη αντίληψή του ως να είναι η πραγματικότητα.
Όταν δηλαδή ένας άνθρωπος είναι αποπροσανατολισμένος ο εγκέφαλος του δεν βλέπει αυτό που βλέπουν τα μάτια του αλλά αυτό που νομίζει ότι βλέπουν τα μάτια του. Δεν ακούει αυτό που ακούν τα αυτιά του αλλά αυτό που νομίζει ότι ακούν τα αυτιά του και η αίσθηση της κίνησης, της ισορροπίας και του χρόνου διαστρεβλώνονται. Η μόνη αίσθηση που δεν διαστρεβλώνεται είναι αυτή της γεύσης.
Ενώ όπως είπα ο «αποπροσανατολισμός» είναι κάτι που όλοι μας βιώνουμε, στα δυσλεξικά άτομα συμβαίνει πολύ συχνότερα και τον προκαλούν ενεργά χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Είναι λοιπόν επόμενο λόγω όλων αυτών που προανέφερα να επιφέρει αμέτρητα διαφορετικά συμπτώματα μαθησιακής δυσκολίας όπως τα ορθογραφικά λάθη, κακή αίσθηση της κατεύθυνσης, του χρόνου, δυσκολία στην ανάγνωση, υπερκινητικότητα, υποκινητικότητα, δυσκολία στην εκμάθηση μαθηματικών εννοιών, δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας και πολλά πολλά άλλα.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.