Ενήλικες με δυσλεξία
13 January 2019Ένα παιδί που αντιμετώπισε μαθησιακές δυσκολίες θυμάται και εύχεται για το Νέο Έτος
13 February 2019Πώς βιώνω τον χωρισμό
Χωρισμός. Μία λέξη η οποία δεν είναι και τόσο θετικά φορτισμένη. Ένας χωρισμός είτε τον επιδιώκουμε και τον πραγματοποιούμε εμείς ή το άλλο πρόσωπο πάντοτε μας στοιχίζει συναισθηματικά, ψυχολογικά αλλά και πρακτικά. Αυτό συμβαίνει διότι ο σύντροφός μας δεν συμβάλλει, όσον αφορά την καθημερινότητα μας, μόνο συναισθηματικά π.χ προσφέροντας αγάπη, τρυφερότητα, χαρά, ισορροπία κλπ αλλά και πρακτικά όπως π.χ. μοίρασμα των καθημερινών υποχρεώσεων (φροντίδα του σπιτιού), οικονομικά (συμβολή στην πληρωμή των λογαριασμών) κλπ. Στην περίπτωση δε που υπάρχει και παιδί ή παιδιά τότε η συμβολή του τόσο στην πρακτική καθημερινότητα του παιδιού όσο και στην ψυχολογική του αρμονία είναι αναντικατάστατη.
Ένας χωρισμός ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ερωτική απογοήτευση συνήθως αποτελεί κατάσταση επώδυνη και δύσκολη όσον αφορά την διαχείρισή της. Όταν ερωτευόμαστε προσφέρουμε στον άλλον το πιο ευαίσθητο κομμάτι μας γι΄ αυτό και απογοητευόμαστε πάρα πολύ όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ελπίζαμε. Όταν ο χωρισμός γίνεται μεταξύ δύο ατόμων που δεν έχουν παιδιά τότε όλα είναι απλά. Χωρίζουμε και αντίο. Όταν όμως υπάρχουν παιδιά τότε το αντίο είναι κάτι σχετικό και περίπλοκο. Αυτό συμβαίνει διότι λόγω των παιδιών ή του παιδιού μία στοιχειώδης τουλάχιστον επικοινωνία χρειάζεται να υπάρχει μεταξύ του πρώην ζευγαριού. Επομένως, είναι πιο δύσκολο να ξεχάσεις και να προχωρήσεις. Δεν είναι όμως όμως ακατόρθωτο.
Φροντίδα του εαυτού μου σε προτεραιότητα
Για να δούμε λοιπόν τί γίνεται και πώς μπορείς να διαχειριστείς όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη επτυχία τον χωρισμό όταν έχεις παιδί ή παιδιά με δυσλεξία.
Το πρώτο για το οποίο πρέπει να ενδιαφερθείς και να νοιαστείς είναι το πώς θα διατηρήσεις την εσωτερική σου γαλήνη και συναισθηματική ισορροπία. Με λίγα λόγια να φροντίσεις να είσαι καλά. Κι αυτό γιατί μόνο αν είσαι εσύ καλά θα δημιουργηθεί μία στέρεα βάση για να αντιμετωπίσουν και τα παιδιά σου αυτή την νέα κατάσταση ψύχραιμα και όσο το δυνατόν ανώδυνα.
Χρειάζεται να μην πέσεις στην πολύ συχνή παγίδα να ταυτίσεις τον χωρισμό με την απόρριψη από την πλευρά του άλλου. Αλλά να κατανοήσεις ότι αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι δύο άνθρωποι απλά κάνουν διαφορετικές επιλογές στην ζωή τους και είτε ο ένας, είτε ο άλλος είτε και οι δύο μαζί αποφάσισαν να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους. Αν αντιληφθείς αυτό, τότε πολύ δύσκολα θα πέσεις σε κατάθλιψη. Η επικέντρωση στους στόχους, τα όνειρα και γενικότερα στην φροντίδα του εαυτού σου αλλά και η αποδοχή ότι όλοι μας έχουμε διαφορετικές ανάγκες και το δικαίωμα της επιλογής θα σε βοηθήσει να μην βαλτώσεις και να προχωρήσεις μπροστά.
Η φροντίδα του παιδιού μου
Τί γίνεται τώρα με το παιδί σου που έχει δυσλεξία. Αυτό που χρειάζεται να προσέξεις ιδιαίτερα είναι η αυτοεκτίμηση του. Τα παιδιά με δυσλεξία πάσχουν συνήθως στην αυτοπεποίθηση. Είναι απαραίτητο λοιπόν να βεβαιωθείς καταρχάς ότι το παιδί δεν θεωρεί υπεύθυνο τον εαυτό του για τον χωρισμό.
Επιπλέον, να το προστατέψεις από τους συνομήλικούς του οι οποίοι μπορεί να κουτσομπολεύουν εις βάρος του ή και να το κοροϊδεύουν, λόγω των μαθησιακών του θεμάτων αλλά και λόγω του χωρισμού των γονιών του. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να το θωρακίσεις με το να έρθεις σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς ή και τους γονείς των παιδιών και δίνοντας τους τις κατάλληλες πληροφορίες για να είναι σε θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση δημιουργηθεί.
Έπειτα, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξηγήσεις στο παιδί σου με απλά λόγια ποια είναι η κατάσταση μεταξύ εσένα και του πρώην άντρα ή γυναίκας σου, χωρίς υπερβολές, δράματα και ιδιαίτερους συναισθηματισμούς και έχοντας βεβαιωθεί ότι το παιδί έχει κατανοήσει πλήρως ότι θα είναι απόλυτα ασφαλές μέσα στην καινούρια οικογενειακή κατάσταση. Τέλος, να μην προσπαθήσεις καθόλου εσύ ή ο πρώην σύντροφος να παραποιήσετε τα γεγονότα ή να του πείτε ψέματα, διότι τα παιδιά με δυσλεξία έχουν πολύ δυνατή διαίσθηση, είναι διορατικά και αντιλαμβάνονται τα πάντα και το μόνο που θα καταφέρεις είναι αρχικά να το μπερδέψεις, έπειτα να του προκαλέσεις θυμό και θλίψη και τελικά αυτή η στάση να επιστρέψει ως μπούμεραγκ σε εσένα. Να θυμάσαι ότι ακόμη κι αν η συνεργασία σου με τον πρώην σύντροφο σου δεν είναι η ιδανική, αυτό που έχει σημασία είναι να επικεντρωθείς στην δική σου στάση και συμπεριφορά απέναντι στο παιδί σου.
Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι η σωστή φροντίδα του εαυτού και του παιδιού ή των παιδιών σου και όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Να έχεις πάνω από όλα αισιοδοξία και να θυμάσαι ότι τα εμπόδια είναι μέρος της ζωής όλων των ανθρώπων και έρχονται για να σου διδάξουν καινούριες δεξιότητες αλλά και για να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τον εαυτό και τις δυνάμεις σου.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος ΑΠΘ