10 στοιχεία που κάθε παιδί με δυσλεξία θέλει να γνωρίζεις
12 April 2019Τί είναι το ψυχολογικό τραύμα
30 May 2019Υπάρχουν δύο είδη σκέψης
Οι άνθρωποι σκέπτονται με δύο διαφορετικούς τρόπους: 1ον «λεκτικά» και 2ον «με εικόνες». Σκέπτομαι λεκτικά σημαίνει ότι η σκέψη γίνεται με βάση τους ήχους των λέξεων, ενώ σκέπτομαι με εικόνες σημαίνει ότι σκέπτομαι με βάση νοητές εικόνες ιδεών και εννοιών.
Η «λεκτική σκέψη» ακολουθεί την γραμμικότητα του χρόνου. Το άτομο δηλαδή συνθέτει στο μυαλό του τις προτάσεις λέξη προς λέξη.
Η «σκέψη με εικόνες» είναι εξελικτική. Δηλαδή η εικόνα αναπτύσσεται καθώς η διαδικασία της σκέψης προσθέτει περισσότερες έννοιες. Αυτού του είδους η σκέψη είναι εξαιρετικά πιο γρήγορη από την λεκτική σκέψη. «Μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» ακούμε και λέμε συχνά και είναι πολύ μεγάλη αλήθεια. Κάποιος ο οποίος σκέπτεται με εικόνες μπορεί με μία μοναδική εικόνα να δει μια έννοια που για να την περιγράψει θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες λέξεις. Λόγω του ότι λοιπόν αυτού του είδους η σκέψη είναι τόσο γρήγορη, γίνεται σε ασυνείδητο επίπεδο και δεν γίνεται αντιληπτή συνήθως από το άτομο.
Οι σκέψεις με εικόνα αποτελούνται από «ουσία» ενώ οι σκέψεις με λέξεις αποτελούνται από «ήχους με σημασία».
Τρόπος σκέψης των δυσλεξικών
Συνήθως σκεπτόμαστε και με τους δύο αυτούς τρόπους. Όμως υπάρχει η τάση να εξειδικευόμαστε περισσότερο και να επικρατεί ένας από τους δύο. Οι δυσλεξικοί σκέπτονται κατά κύριο λόγο «μη λεκτικά», δηλαδή με νοερές εικόνες. Οι εικόνες αυτές δεν είναι απλώς οπτικές. Είναι τρισδιάστατες και στις οποίες συμμετέχουν πολλές από τις αισθήσεις του ατόμου. Λόγω λοιπόν αυτών των χαρακτηριστικών, συχνά οι δυσλεξικοί τις βιώνουν σαν να είναι πραγματικότητα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι δυσλεξικοί κάνουν ελάχιστο εώς καθόλου εσωτερικό μονόλογο.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος ΑΠΘ