
Το τραύμα στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και πώς εκδηλώνεται μέσα στην σχολική τάξη
12 September 2020
Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά και οι έφηβοι με ΔΕΠΥ εθίζονται στο διαδίκτυο
28 November 2021
Eίναι γεγονός ότι στην χώρα μας, στις μέρες μας οι περισσότεροι εργοδότες δεν θα προτιμήσουν να προσλάβουν για υπάλληλο κάποιον που έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία όπως π.χ. η δυσλεξία ή η διάσπαση προσοχής υπερκινητικότητα. Δυστυχώς. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη σωστής ενημέρωσης που υπάρχει και λόγω της οποίας οι εργοδότες θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι με δυσλεξία ή δεπυ δεν είναι αποδοτικοί και ότι δεν θα τους αποφέρουν κέρδος. Κι όμως τα άτομα με δυσλεξία ή δεπυ είναι πραγματικά χαρισματικά, φιλότιμα και πολύ εργατικά. Αν κάποιος είχε ενημερωθεί θα ήταν το πρώτο που θα γνώριζε γι΄αυτούς τους ανθρώπους. Διότι παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, στην πραγματικότητα λαμβάνοντας την σωστή υποστήριξη και φροντίδα από κάποιον ειδικό αλλά και με την σωστή αντιμετώπιση από το εργασιακό τους περιβάλλον μπορούν να μεγαλουργήσουν προς όφελος στην συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως του εργοδότη τους.
Παραθέτω παρακάτω κάποιες συμβουλές- οδηγίες προς τα άτομα με μαθησιακά θέματα που θα τους βοηθήσουν στην προσαρμογή και την επιτυχία τους στον εργασιακό τους χώρο αλλά και προς τους εργοδότες οι οποίες θα τους βοηθήσουν στο να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους.
Για τον δυσλεξικό-η/άτομο με δεπυ:
– Να είσαι μαλακός-ή και συμπονετικός- ή με τον εαυτό σου.
– Να τολμάς και να σου γίνει συνήθεια το να εκφράζεις τις ανάγκες σου και το τί σου χρειάζεται όσον αφορά το εργασιακό σου περιβάλλον και αυτή καθ’ αυτή την δουλειά.
– Καλλιέργησε και ενδυνάμωσε τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά σου.
– Ενημέρωσε τους ανώτερους σου και τους συνεργάτες σου ότι έχεις την συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία.
– Χρησιμοποίησε την τεχνολογία που απευθύνεται σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες προς την διευκόλυνσή τους.
– Βρες κάθε μέρα χρόνο να αφιερώσεις για σχεδιασμό, προγραμματισμό.
– Ζήτα βοήθεια και καθοδήγηση και εκπαίδευση όποτε και όπου χρειάζεσαι. Δεν χρειάζεται να είσαι υπερήφανος όσον αφορά αυτό το θέμα.
Για τον εργοδότη:
– Να είσαι ανοιχτός και να Ακούς (με κεφαλαίο το Α) τον εργαζόμενο σου με μαθησιακή δυσκολία.
– Ποτέ μην κάνεις υποθέσεις όσον αφορά τους ανθρώπους αυτούς.
– Καλλιέργησε και ενίσχυσε την δημιουργικότητα και την φυσική επίλυση προβλημάτων στον εργασιακό χώρο. Οι εργαζόμενοι με δυσλεξία ή δεπυ είναι πολύ δυνατοί σ΄αυτά τα πεδία.
– Να παρέχεις ένα θετικό και προσιτό περιβάλλον.
– Φρόντιζε τακτικά για τις εύλογες προσαρμογές που χρειάζεται ο συγκεκριμένος εργαζόμενος σου με μαθησιακά θέματα. Κάνε το αυτό συνήθειά σου!
– Συνεργάσου, ενημερώσου και μάθε από Οργανισμούς που αφορούν άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και δέξου την υποστήριξή τους.
– Προγραμμάτισε εκπαίδευση για όλο το προσωπικό.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.