Τα τελευταία χρόνια σίγουρα όλο και πιο συχνά ακούς για την δυσλεξία. Είσαι όμως σωστά ενημερωμένος ή ενημερωμένη; Είναι ακριβείς και σωστές οι πληροφορίες που φτάνουν στην αντίληψη σου; Η απάντηση στο ερώτημα είναι «όχι πάντα». Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με το τί είναι η δυσλεξία. Παρακάτω σου παραθέτω ορισμένους από αυτούς του μύθους αλλά και τις αλήθειες που τους αντιστοιχούν.
Μύθος 1ος: Οι άνθρωποι που έχουν δυσλεξία δεν είναι έξυπνοι.
Αλήθεια: Πολλοί δυσλεξικοί είναι εξαιρετικά ευφυείς και δημιουργικοί. Στην πραγματικότητα μεγάλο ποσοστό δυσλεξικών είναι ιδιαίτερα προικισμένο.
Μύθος 2ος: Τα άτομα με δυσλεξία δεν μπορούν να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν.
Αλήθεια: Οι δυσλεξικοί είναι ικανοί να μάθουν στην εντέλεια και ανάγνωση και γραφή με την κατάλληλη και σωστή παρέμβαση και καθοδήγηση.
Μύθος 3ος: Τα άτομα με δυσλεξία βλέπουν τα πάντα (τα οπτικά ερεθίσματα) ανάποδα.
Αλήθεια: Η δυσλεξία δεν αποτελεί πρόβλημα που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την όραση. Έχει να κάνει με το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την οπτική πληροφόρηση.
Μύθος 4ος: Τα άτομα με δυσλεξία είναι τεμπέλικα και χρειάζεται να προσπαθούν περισσότερο.
Αλήθεια: Τα παιδιά με δυσλεξία μαθαίνουν διαφορετικά από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μαθαίνουν μέσω της εμπράγματης εμπειρίας. Όταν όμως καλούνται να μάθουν με τρόπο που δεν τους ταιριάζει/ αρμόζει/ αντιστοιχεί τότε χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από τους άλλους για να τα καταφέρουν. Κάποιοι μάλιστα δεν τα καταφέρνουν και καθόλου. Είναι λογικότατο όμως.
Η γνώση αποτελεί φως και σε οπλίζει με δύναμη, μία δύναμη που μπορεί να νικήσει το σκοτάδι της παραπληροφόρησης. Όταν γνωρίζεις λοιπόν καλά τί είναι η δυσλεξία, μπορείς να στηρίξεις και να βοηθήσεις είτε τον δυσλεξικό άνθρωπό σου, είτε τον συνάνθρωπό σου. Ενημερώσου και ενημέρωσε και τον δίπλα σου. Εσύ, μοναχός ή μοναχή μπορείς να κάνεις την διαφορά.
Ζωή Δελιακίδου
Ψυχολόγος Α.Π.Θ.