ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ

Ζωή Δελιακίδου

Ψυχολόγος με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες

Η δυσπραξία είναι η δυσκολία του ατόμου να σκεφτεί, να σχεδιάσει και να εκτελέσει αισθητηριακές/ κινητικές δραστηριότητες. Κάποιες φορές ονομάζεται «σύνδρομο αδεξιότητας». Το παιδί ή το άτομο που έχει δυσπραξία μπορεί να έχει δυσκολία στον συντονισμό μικρών κινητικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα στο να δέσει τα κορδόνια του ή να κουμπώσει τα κουμπιά των ρούχων του. Μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες με την ισορροπία και τον συντονισμό μεγάλων κινητικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. δυσκολία στο να οδηγήσει ποδήλατο ή να πιάσει μία μπάλα. Μπορεί να δείχνει ότι είναι εξαιρετικά αδέξιο, να έχει δυσκολία στο να περπατάει ίσια ή να παθαίνει εύκολα ατυχήματα και πάντα να σπάει, να γλιστράει ή να πέφτει επάνω σε πράγματα. Υπάρχει πιθανότητα να έχει έλλειψη πλευροποίησης (αίσθηση του δεξιά και αριστερά) επίσης το άτομο να έχει δυσκολία στο να ξεχωρίσει το δεξιά από το αριστερά και να δυσκολεύεται να περάσει την μεσογραμμή του σώματός του με το πόδι ή το χέρι.

Ντάνιελ Ράντκλιφ

Το 2008, o Radcliffe αποκάλυψε ότι πάσχει από  δυσπραξία.  Η διαταραχή κινητικών δεξιοτήτων εκδηλώνεται μερικές φορές τόσο άσχημα, που έχει πρόβλημα στο να κάνει απλές δραστηριότητες, όπως το γράψιμο ή το να δέσει τα κορδόνια του. Παρ’ όλ’ αυτά η διαταραχή αυτή δεν τον εμπόδισε από το να λάμψει και μάλιστα πολύ σύντομα.

Ντάνιελ ΡάντκλιφΗθοποιός - Χάρι Πότερ

Ερευνητές έχουν σημειώσει ότι αυτή η κατάσταση συνοδεύεται συχνά από δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, δυσγραφία ή προβλήματα στα μαθηματικά.

Έχει βρεθεί ότι η δυσπραξία συμβαίνει όταν ο φυσικός προσανατολισμός ενός ατόμου βρίσκεται σε ένα πολύ δυσμενές σημείο, κάπου μπροστά από το σώμα και κάτω από την γραμμή της όρασης. Αυτός ο προσανατολισμός παράγει τα κλασικά συμπτώματα μικτής ημισφαιριακής κυριαρχίας του εγκεφάλου όπως π.χ το να μπερδεύει ο δυσπραξικός το δεξιά με το αριστερά. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα εμπόδιο στην μεσογραμμή όπου το άτομο να μην μπορεί να κουνήσει το χέρι του ή το πόδι του πέραν της μεσογραμμής όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Το εμπόδιο στην μεσογραμμή δεν επιτρέπει επίσης στα μάτια να ανιχνεύσουν πέραν της μεσογραμμής επομένως μπορεί να αποτελεί εμπόδιο και στην αντίληψη. Για το άτομο λοιπόν αυτό η μισός κόσμος έχει διακοπεί, ο μισός κόσμος δεν υπάρχει δηλαδή. Αυτή η ανωμαλία δεν επηρεάζει μόνο την οπτική αντίληψη αλλά επηρεάζει επίσης και διαστρεβλώνει και την ακουστική αντίληψη, ώστε το άτομο να ακούει τους ήχους αλλοιωμένους , πολύ δυνατούς ή απαλούς ή να έρχονται από λάθος μέρος. Αυτό εξηγεί το γιατί το πρόβλημα συχνά αντιμετωπίζεται σαν ακουστική δυσλειτουργία.

Κάποια από αυτά τα θέματα μπορεί να σχετίζονται επίσης με αιθουσαία προβλήματα ή προβλήματα στην παρεγκεφαλίδα. Η παρεγκεφαλίδα είναι μία περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται προς το κάτω και πίσω μέρος του εγκεφάλου. Η παρεγκεφαλίδα σχετίζεται κατά πάρα πολύ με τον συντονισμό και την σωματική, κιναισθητική μνήμη η οποία σχετίζεται με την σειρά της με εκμάθηση νέων φυσικών δεξιοτήτων όπως για παράδειγμα το πατινάζ. Υπάρχει κάποια έρευνα που υποδεικνύει ότι η παρεγκεφαλίδα τείνει να είναι μικρότερη και πιο συμμετρική στα παιδιά με δυσλεξία και επίσης δείχνει στοιχεία μειωμένης δραστηριότητας της παρεγκεφαλίδας σε μικρές κινητικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα την εκμάθηση και εξάσκηση μιας αλληλουχίας κινήσεων των δαχτύλων των χεριών. Το αιθουσαίο σύστημα καθοδηγείται από το εσώτερο αυτί. Μία αιθουσαία διαταραχή συνδέεται με ζαλάδα, αστάθεια ή ανισορροπία όταν το άτομο περπατάει, με ίλιγγο και με ναυτία.

Ένα άτομο με λεκτική δυσπραξία μπορεί να έχει δυσκολία στο να συντονίζει τον λόγο του, το οποίο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να τραυλίζει ή να έχει αλλοιωμένη ομιλία. Ουσιαστικά ο εγκέφαλος δεν στέλνει τα σωστά σήματα στους μύες για να παράγουν γνωστική ομιλία. Η λεκτική δυσπραξία είναι εξαιρετικά απογοητευτική διότι το παιδί ή ο ενήλικας γνωρίζει μέσα στο μυαλό του τι θέλει να πει αλλά οι ήχοι δεν βγαίνουν από το στόμα του σωστά όταν προσπαθεί να μιλήσει. Αυτό είναι διαφορετικό από τα θέματα ανάκλησης λέξεων που συχνά σχετίζονται με δυσλεξία που συμβαίνει όταν το παιδί γνωρίζει τί θέλει να πει αλλά δεν μπορεί να σκεφτεί την σωστή λέξη. Με την δυσπραξία, το άτομο έχει την λέξη στο μυαλό του αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και να συνεργαστούν τα χείλη και η γλώσσα για να εκφραστεί αυτή η λέξη.

Ενημερωθείτε για τις μεθόδους αντιμετώπισης της δυσπραξίας και κλείστε ένα ραντεβού!